Creativiteit is de vaardigheid om planmatig, doelbewust en stapsgewijs nieuwe oplossingen en ideeën te ontwikkelen

"Creativiteit is een ongrijpbare vaardigheid. Creatieve mensen worden vaak met een zweem van magie omhuld: de geniale kunstenaar die over unieke goddelijke kwaliteiten beschikt en daarmee een stukje hemel op aarde brengt. Veel mensen hebben dan ook het gevoel deze vaardigheid te ontberen." - uit Digitale Intelligentie

Maar creativiteit is voor iedereen te ontwikkelen. Voor het individu, maar ook voor teams.

Ik ben zelf klassiek geschoold op de Academie Beeldende kunsten in Maastricht (1995). Mijn leermeesters waren Richard Schwarzenberg en Jacques Spee. Na de academie heb ik me verder verdiept in de menselijke anatomie met de opleiding postgraduate course in scientific illustration, terwijl ik zelf ook les gaf aan de kunstacademie (kunstgeschiedenis, tekenen naar de waarneming en model). Hiernaast enkele tekeningen van mij uit die tijd.

Het je eigen maken van een kunstzinnig ambacht met een lange traditie was heel inspirerend. Hoewel ik verwacht had lange tijd werkzaam te zijn in de kunsten of het kunstonderwijs, heb ik mijn creativiteit op andere manieren verder ontwikkeld.

De jaren die ik als student en naderhand als (parttime) docent heb mogen spenderen op de academie zijn heel belangrijk geweest in mijn vorming, omdat ik het veelvuldig gedisciplineerd doorlopen van creatieve processen niet mogelijk acht in een andere omgeving.

Het heeft onder andere geresulteerd in mijn uitgesproken mening over en visie op creativiteit, die ik samen met Wijnand van Lieshout beschreef in het boek Digitale Intelligentie: het huis van creativiteit.