Een ideeënmachine


Bij de introductie van social media in Nederland was Hans Hoornstra ook de ondernemer die startte met Schoolpagina, een online platform waar je oud-klasgenoten kon terugvinden. Tegenwoordig moet je moeite doen om niet gevonden te worden, maar er was een tijd dat het terugvinden van oude bekenden een van de aanjagers was van de opkomst van sociale media.

De site was een succes met honderdduizenden gebruikers, maar zoals zovele sociale media werd het platform gekannibaliseerd door Facebook.

Zo'n 15 jaar geleden begon Facebook met haar zegetocht, waarbij MySpace, Friendster, Orkut en in Nederland Hyves uit de markt werden geblazen. Facebook startte als eerste met een API, een mogelijkheid waarbij je als externe partij een applicatie kon koppelen aan de Facebook community. Samen met Philippe Theunissen startte Hoornstra het bedrijf Wiseline. Wiseline was een manier waarmee je je curriculum vitae kon visualiseren in een levensgrafiek. Tijdens de hoogtijdagen had Wiseline medewerkers uit Brazilië, Zuid-Korea en China.

Na Wiseline ontwikkelde Hans congressen als het Nationaal Congres Onderwijs & Sociale Media. In het verlengde hiervan werd Like2Share opgericht. Een samenwerkingsverband tussen Dieter Möckelmann en Hans Hoornstra dat tot op de dag van vandaag succesvol is in de onderwijssector.

Het meest recente geesteskind is Like2Teach: afstandsonderwijs als oplossing voor het lerarentekort.